Offerte aanvragen

Wilt u een offerte aanvragen, maar bent u benieuwd hoe dat in z’n werk gaat? U kunt een offerte aanvragen voor bepaalde producten of op het moment dat u een dienst af wilt nemen. Het is verstandig om met name bij grotere aankopen eerst offertes aan te vragen, zodat u die goed met elkaar kunt vergelijken.

Waarom een offerte aanvragen?

U kunt een offerte aanvragen om de prijzen met elkaar te vergelijken, maar het is tevens een goede methode om na te gaan wat er beschikbaar is. Wilt u gebruik maken van de diensten van een vakman, of bent u op zoek naar een specifieke toepassing zonder dat u de producten goed kent? U kunt er met een offerte voor zorgen dat u een goed beeld krijgt van wat er beschikbaar is, bijvoorbeeld met het oog op de kwaliteit. U kunt dan een offerte aanvragen om meer product- of marktkennis op te doen, nog los van de informatie over de prijs.

Hoeveel offertes aanvragen?

Op het moment dat u prijzen wilt vergelijken of u een beter idee wilt krijgen van de producten is het verstandig om 3 – 5 offertes aan te vragen. U zorgt er daarmee voor dat u een goed beeld krijgt van het aanbod, zonder dat u vervolgens tientallen offertes naast elkaar dient te leggen. Probeer binnen de 3 – 5 offertes goed na te gaan wie u het meest voordelig van dienst kan zijn en waar dit verschil in prijs vandaan komt. Vaak is de op 1 na goedkoopste aanbieder de beste keuze. U kunt meerdere offertes aanvragen om na te gaan of dat in uw geval ook zo is.

Afwijzen en accepteren

Uiteraard kunt u een offerte aanvragen en deze vervolgens afwijzen of accepteren. Het is gebruikelijk om een afwijzing van een offerte netjes te onderbouwen met een of enkele verklaringen. Op het moment dat u de aangevraagde offerte wilt accepteren is dat niet nodig, al helpt het de aanbieder wel om na te gaan wat het bedrijf onderscheidt van anderen. Wat dat betreft kunt u een offerte aanvragen en is het vervolgens de beste keuze om daar met inhoudelijke argumenten op te reageren.